Kako se radi SEO optimizacija

 

Dobijamo puno pitanja na temu SEO optimizacije i kako se radi, koje su prakticne stvari preporucljive, sta kazu internet marketing experti i gurui.

Jedno od prvih pitanja (bar bi tako trebalo i da bude) je pitanje naziva i izbora ekstenzije domena. A odmah za tim je i pitanje dobrog, pouzdanog hostinga.

Neki od eksperta cak stoje iza toga de ne bi recimo pristali ni da registruju .net za svog klijenta ako bi im to trazio.

 

Kako se dakle radi Web Marketing i SEO optimizacija?

Vrlo rasirena zabluda je da su sve to samo linkovi. Ko vise linkova usmeri ka nekom sajtu e taj je pobednik. To je verovatno jedna od dugozivucih zabluda, jer niti ti linkovi resavaju sve, niti je to tako jednostavno postavljeno.

Da jeste pobednik bi uvek bio onak ko je obezbedio hiljade i hiljade linova u sto kracem roku. Google ne bi bio Google kada ne bi i ovakvoj praksi rekao – dosta.

E tako danas postoji alatka kojim se odricemo linkova, nalazi se u Google Webmaster Tools-ima i zove se “link disavow”. Preko ove alatke definisete Googlu koje linkove ne zelite da racunate. Ne zelite da ih Google racuna kada meri vrednost vaseg sajta.

Ipak greske se desavaju. Koje su uobicajene greske prilikom koriscenja ovog Google alata za webmastere – pogledajte ovaj video:

Sta sve radi SEO expert?

Kod nas? Pa kako sta, on treba sve da zna i radi sve.

A ovo je spisak pozicija jedne uspesne kompanije (ne, nije iz Srbije)

 

Objavili su da im je u sektoru Marketinga [SEA, SEO, Mobile, Performance Marketing, Display, Media] potreban niz sledecih ljudi:

Team Lead – Facebook Advertising
Senior Media Buyer
Senior Online Marketing Manager – SEA
Senior Online Marketing Manager – SEO
Senior Online Marketing Manager – Display
Senior Online Marketing Manager – Facebook Advertising
(Senior) Marketing Manager – DRTV
(Senior) Online Marketing Manager – RTA
Online Marketing Manager – SEA
Online Marketing Manager – Display
Online Marketing Manager – Facebook Advertising
Online Marketing Analyst
Mobile Marketing Manager
E-Mail Marketing Manager
Mobile Marketing Manager – SEA
Junior Online Marketing Analyst
(Junior) Marketing Fraud Manager
Trainee – Online Marketing / SEA Department
Trainee – Online Marketing / Display Department
Internship – Online Marketing

Kod nas za to vreme jedan ili dva coveka “zavrsavaju” ove poslove. I ne znam, sta jos sve…recimo prevode, proizvode video sadrzaje, fotografisu ili “pozajmljuju” fotografije sa interneta, prave muziku, sviraju gitaru, postavljaju linkove…sa tim da ipak nisu placeni ni kao ona jedna pozicija recimo – Junior Online Marketing Analyst, ni priblizno toliko. Onda se pitamo kako rezultati nisu onakvi kakvima se nadamo.